Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

home

Een groeiend kindje in de buik is één en al voelen.
Het voelt van de moeder haar bewegingsritme, de spanning in haar lichaam, het kloppen van haar hart en soms kun je als ouders voelen dat het kindje reageert.

Contact maken met je kind kun je dus al voor de geboorte.
We verstaan allemaal 'de taal van de tast': de arm die om je schouders wordt geslagen, de liefkozende streling door je haar.
Deze taal staat in de haptonomische zwangerschapsbegeleiding centraal. Door je handen op de buik van de vrouw te leggen en te bewegen, nodig je het kindje uit tot een reactie. Soms beweegt het naar je handen toe, soms wordt het stil of beweegt het van je handen af.

Elk kindje heeft zo zijn eigen reactiepatroon en eigen manier van bewegen. Door als ouders met het kindje in de buik te spelen, elkaar te leren kennen, kun je al vóór de geboorte een band met elkaar opbouwen.

Daarnaast richt de begeleiding zich op de manier waarop je als aanstaande moeder je kindje draagt. Er is aandacht voor je houding en beweging en de ondersteunende rol die je partner hierbij kan vervullen.

Naarmate de zwangerschap vordert, gaan we ons meer op de bevalling richten. Aandacht wordt besteed aan de manier waarop weeën kunnen worden opgevangen. Door naar de pijn 'toe te voelen' in plaats van je ertegen te verzetten, kun je de pijn vaak beter verdragen.
Je partner kan leren je hierbij te helpen.

De begeleiding omvat 5 sessies vóór de bevalling en 1 erna en kan starten zodra je als moeder het kindje hebt voelen bewegen, meestal zo rond de 20e week. Tijdens de laatste bijeenkomst kijken we terug op de bevalling en de eerste weken erna. We besteden onder andere aandacht aan wat de veranderde situatie voor jullie als partners en als ouders betekent.