Ondersteuning ouder en kind na de geboorte

home

Aansluitend op de zwangerschapsbegeleiding of op elk moment waarop er behoefte aan is, bestaat de mogelijkheid tot begeleiding. Dat kan een eenmalige sessie zijn of vaker. In een frequentie die bij jullie past.


Als je kindje geboren wordt, ben je van het ene op het andere moment vader of moeder. Helemaal nieuw, er is geen gebruiksaanwijzing voor.
Het is een proces waarin jullie met elkaar zoeken naar de weg die past. Het gaat dan ook niet over "zo moet het" maar over zoeken naar hoe het werkt voor jullie. Met alle onzekerheden die ermee gepaard kunnen gaan. Er zijn boeken over vol geschreven maar waar het over gaat is eigenlijk niet in woorden te vangen. Durven vertrouwen op je gevoel, kijken naar de reactie van je kind.

Geen kind is gelijk en ook ouders zijn heel verschillend. Samen leven is een voortdurend reageren op elkaar: signalen van elkaar leren kennen en daar op afstemmen.

Een kind wordt geboren met zijn eigen dynamiek, eigen tempo, eigen manier van reageren. Er zijn bijvoorbeeld hele actieve, alerte kindjes, gericht op allerlei prikkels van de buitenwereld. In houding en beweging is er al iets te zien van "er op af". Zo'n actief kindje roept iets heel anders bij je op dan een rustig kindje dat achterovergeleund om zich heen kijkt, met een houding van "laat maar komen". Als het tempo en temperament goed bij je eigen ritme aansluit, verloopt het contact vaak vanzelfsprekend. Heeft je kindje een heel ander tempo, dan betekent dat, dat je als ouder uit je eigen ritme wordt gehaald en dat dat een reactie bij je oproept zoals bijvoorbeeld verrassing, irritatie, onzekerheid. Inzicht in je eigen manier van reageren maakt dat je bewuster kunt kiezen in wat je doet of laat. Interactiepatronen ontstaan vaak onbewust: je doet wat je doet, eigenlijk als vanzelf, en je kind zal zich hieraan aanpassen.

Als partners vorm je de basis voor je kindje. De kwaliteit van jullie relatie is dus van groot belang. De ervaring leert dat als die basis er is, een kindje zich veilig kan voelen en kan ontwikkelen.

En natuurlijk zijn er af en toe botsingen. Vooral in de periode na de geboorte is het, ook binnen je relatie, zoeken naar een nieuwe balans en dat gaat nu eenmaal regelmatig met wrijvingen gepaard, dat hoort erbij. Het bestaat niet dat het altijd OK is, als het maar bespreekbaar is of kan worden. En vaak gaat het dan over:

  • Ben je er voor mij als ik je nodig heb, staan we er samen voor?

  • Ben je mét mij? Hoor je me, zie je me, ben je bereid me serieus te nemen?

  • Mag je zijn wie je bent?

  • Is bespreekbaar wat je nodig hebt?


  • Het voelen van je eigen behoeftes/grenzen en eigen emotionele reacties zowel naar je kind als naar je partner, daar over leren communiceren om samen tot keuzes te komen, kan helpend zijn om de balans telkens weer terug te vinden.